Linkedin. Facebook. Twitter. Instagram. Youtube.

Com estan formades les cèl·lules àgils?

Com estan formades les cèl·lules àgils?
·
3 minuts de lectura
células ágiles

Com hem vist en notes anteriors, el treball mitjançant cèl·lules àgils es tracta d'una manera d'organitzar el treball semblant al d'una cèl·lula viva, reflectint el seu dinamisme. En aquest entorn es promou el treball interdisciplinari i col·laboratiu, on cada membre de la cèl·lula aporta a l'assoliment dels objectius, sempre amb focus en el client.

Respecte als rols que integren aquest tipus de cèl·lules, generalment representen diverses àrees i disciplines, totes les quals resulten necessàries per a donar resposta a la problemàtica que origina la conformació de la cèl·lula. En particular, sol incloure's un Product Owner, qui manté la visió de producte final i la transmet a tots els involucrats, buscant garantir que en cada sprint el producte es vagi emmotllant a les necessitats de l'usuari final. També ha de comptar amb habilitats interpersonals atès que és l'encarregat d'interactuar amb tots els actors involucrats en el projecte.

El Scrum Màster és un altre rol present en les cèl·lules àgils i actua com a facilitador, acompanyant el procés i buscant que s'assegurin els principis de la metodologia àgil. La seva missió és assegurar la disponibilitat de l'equip de desenvolupament, eliminant obstacles que puguin arribar a presentar-se i afectin potencialment el lliurament del producte en els termes pactats. Són importants les seves habilitats en l’àmbit estratègic, la seva capacitat de gestionar el treball en equip, i sobretot la seva capacitat de resolució de problemes.

Per descomptat no pot faltar l'Equip de Desenvolupament, la missió del qual és fonamentalment la de desenvolupar el producte, treballant en equips petits on es comparteix la informació obertament i reina l'esperit col·laboratiu. També pot haver-hi altres rols, com a Desenvolupador Front End, Desenvolupador Back End, especialistes en Machine Learning, Dissenyador UX, entre altres.

Malgrat els múltiples avantatges que presenten les cèl·lules àgils de treball, també poden presentar-se uns certs inconvenients durant el seu desenvolupament. Alguns d'ells s'associen sobretot a la falta d'experiència de l'equip, quan aquestes cèl·lules es troben completament conformades per integrants júniors. En aquest cas resulta una eina molt interessant la conformació de cèl·lules de treball àgils mentorades per una figura amb un alt nivell de seniority. D'aquesta manera, fins i tot quan el client contracta una cèl·lula conformada amb perfils júnior i els honoraris així ho reflecteixin, comptar amb un perfil sènior a càrrec d'actuar com a mentor eleva la qualitat del producte lliurable. Això és així pel fet que el mentor guia al grup d'integrants júniors i a més revisa els seus lliurables.

Un altre dels inconvenients que ha d'evitar-se a l'hora de treballar en cèl·lules àgils és la falta de controls de qualitat. En aquest sentit, l'afany per reduir al mínim els temps de desenvolupament pot portar a falles en la qualitat i en definitiva a problemes amb el client. El rol d'un mentor amb un alt nivell de seniority també pot contribuir a evitar aquest tipus d'inconvenients en guiar i revisar el treball desenvolupat per l'equip. Aquests mentors posen a disposició el seu coneixement, eines, capacitació i entrenament per a aprofitar el màxim el potencial de l'equip de treball, però el més important és l'experiència que aporten a un grup de professionals júnior. Dins de les seves habilitats es destaquen no sols les tècniques, que resulten fonamentals, sinó també habilitats interpersonals com a empatia, comunicació, paciència i resolució de problemes.

Macrotest comptem amb cèl·lules de treball àgils i amb cèl·lules mentorades, on els projectes desenvolupats per professionals júnior pugen al següent nivell gràcies al procés de mentoria sènior, perseguint els més alts estàndards de qualitat.

Us esperem per a donar-vos més informació!

Está recibiendo este correo electrónico porque ha visitado nuestro sitio o nos ha preguntado por el boletín periódico. Asegúrese de que nuestros mensajes llegan a su bandeja de entrada (y no a sus carpetas de correo masivo o basura).
Política de privacidad | Darse de baja