Linkedin. Facebook. Twitter. Instagram. Youtube.

Com calcular i gestionar la petjada de carboni en la teva empresa

Com calcular i gestionar la petjada de carboni en la teva empresa
·
4 minuts de lectura
sostenibilidad

La sostenibilitat i la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle són temes cada vegada més rellevants en l'àmbit empresarial. Calcular i gestionar la petjada de carboni s'ha convertit en una eina essencial per a avaluar i controlar l'impacte ambiental d'una empresa.

  1. Comprendre la petjada de carbon: 
    La petjada de carboni és una mesura de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (principalment diòxid de carboni) alliberades per les activitats humanes. Aquestes emissions contribueixen al canvi climàtic i els seus efectes adversos. Calcular la petjada de carboni és el primer pas per a identificar les fonts d'emissió i prendre mesures efectives per a reduir-la.
     
  2. Recopilació de dades: 
    Per a calcular la petjada de carboni, és necessari recopilar dades precises sobre el consum d'energia, ús de combustibles, viatges, processos de producció i altres aspectes rellevants de la teva organització. Això implica analitzar registres interns, factures i altres fonts d'informació per a obtenir una imatge completa de les activitats generadores d'emissions.
     
  3. Factors d'emissió:
    Una vegada que tinguis les dades, hauràs d'aplicar factors d'emissió adequats per a convertir-los en equivalents de diòxid de carboni (CO2e). Aquests factors varien segons el tipus d'activitat i els combustibles utilitzats. Utilitza metodologies reconegudes, com les proporcionades pel GHG Protocol o la norma ISO 14064, per a assegurar la precisió dels càlculs.
     
  4. Anàlisi i resultats:
    Una vegada calculades les emissions de cada font, podràs agregar-les i obtenir la petjada de carboni total de la teva empresa. Això inclou emissions directes (abast 1), emissions indirectes de l'electricitat comprada (abast 2) i emissions indirectes relacionades amb la cadena de subministrament i activitats addicionals (abast 3).
     
  5. Establiment d'objectius: 
    Establir metes i objectius clars per a la reducció de la petjada de carboni és fonamental. Basant-te en els resultats obtinguts, defineix objectius realistes i assolibles que et permetin disminuir les emissions en el temps. Estableix un pla d'acció amb mesures concretes per a aconseguir aquests objectius.
     
  6. Implementació de mesures de reducció:
    És hora d'implementar mesures per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això pot incloure millorar l'eficiència energètica, adoptar fonts d'energia renovable, promoure pràctiques sostenibles en la cadena de subministrament, promoure el treball remot i optimitzar els processos. Cada empresa ha d'identificar les accions més adequades segons el seu sector i els seus recursos disponibles.
     
  7. Compensació d'emissions:
    En alguns casos, pot ser difícil aconseguir una reducció completa de les emissions. La compensació d'emissions pot ser una opció complementària. Inverteix en projectes de compensació de confiança, com a energia renovable o projectes de reforestació, per a equilibrar les emissions restants i contribuir a la mitigació del canvi climàtic.
     
  8. Monitoratge i millora contínua:
    La gestió de la petjada de carboni és un procés en constant evolució. Realitza un seguiment regular de les emissions, revisa els objectius i les accions implementades i ajusta la teva estratègia en funció dels resultats obtinguts. La millora contínua et permetrà avançar cap a una major sostenibilitat i reduir encara més la teva petjada de carboni.

En síntesi, calcular i gestionar la petjada de carboni és essencial per a les empreses que busquen ser més sostenibles i responsables ambientalment. En mesurar, reduir i compensar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, les organitzacions poden contribuir activament a la lluita contra el canvi climàtic i marcar la diferència.

Des de Macrotest, ens sumem a aquesta lluita i desenvolupem una calculadora de petjada de carboni, la qual ajuda a monitorar i donar coneixement dels nivells de contaminació que hi ha en les empreses, a hora et convidem a vós al fet que iniciïs el teu camí cap a la sostenibilitat i fa que la teva empresa sigui part del canvi positiu!

Está recibiendo este correo electrónico porque ha visitado nuestro sitio o nos ha preguntado por el boletín periódico. Asegúrese de que nuestros mensajes llegan a su bandeja de entrada (y no a sus carpetas de correo masivo o basura).
Política de privacidad | Darse de baja